☎ + 38 (097)-081-73-97

Купим Ваш чеснок урожая 2019 года

Выращивание чеснока как бизнес
 

 

Однозубка чеснока

Однозубка чеснока

Однозубка насіння часнику. Посадка однозубкой

купити часник однозубку. ціна оптом

Часник однозубка — посадковий матеріал, проміжна стадія в процесі розведення часнику

Часник однозубка — НЕ сорт і не різновид, як вважають багато городники, які не стикаються з процесом розмноження культури. Часник однозубка — посадковий матеріал, проміжна стадія в процесі розведення цієї корисної овочевої культури.
Досвідченим городникам давно відомо, що будь-який сорт часнику періодично потребує омолодження і оновлення. В іншому випадку, з кожним роком врожайність буде знижуватися, смакові якості культури погіршуватися, а головки часнику дрібнішати. У міру зростання з висадженої бульбочки формується часник однозубка, який буде використовуватися для наступної посадки і отримання повноцінних головок часнику. Розглянемо всі нюанси вирощування часнику однозубки: від моменту його визрівання до подальшої посадки у відкритий грунт.

Як і коли прибирати часник однозубку?
Збір часнику однозубки слід здійснювати вчасно, не затягуючи строки збирання. Якщо запізнитися зі збором цибулин, вони почнуть заглиблюватися в грунт, бадилля висохне, і частина врожаю буде втрачена. Погода для прибирання повинна бути сонячна і суха.
Коли ж слід прибирати однозубки озимого часнику? Викопувати часник однозубку необхідно, коли листя ще зелені (жовтіють тільки кінчики) і лише починають хилитися до землі. Причому, якщо насіннєвий матеріал був спочатку відкалібрований, дрібні екземпляри викопують трохи раніше, ніж великий матеріал.
Для збору однозубки цибулини акуратно підкопують лопатою, витягують за бадилля і струшують землю. Потім викопаний часник укладають на кілька годин біля рядів, на грядку, для просушування.
Після просушування однозубку переносять під навіс, щоб гичка остаточно висохла.
Висушений часник очищають від гички, коренів і залишають на зберігання до висадки в грунт. Деякі городники воліють пов’язувати часник однозубку в пучки і в такому вигляді розвішувати на горищі або в сараї, а вже перед самою посадкою очищати від стебел.

Як зберігати однозубки часнику?
Зберігати часник однозубку потрібно в сухому, провітрюваному приміщенні (на горищі, під навісом), з температурою повітря близько + 100С.
Зберігати часник краще розсипаних в один шар або в підвішених сітках. Підійдуть також невисокі ящики, які встановлюють на стелажі.
Якщо цибулини зберігалися неочищеними (з бадиллям), перед посадкою їх очищають від сухого листя і коренів.
Наступним етапом предпосадочной підготовки часнику — севка є сортування часнику за розміром.

Як і коли садити однозубки часнику?
Посадка часнику однозубка проводиться в терміни, як для звичайного озимого часнику, тобто восени, приблизно, в першій половині жовтня.
Кількість врожаю буде залежати від розмірів однозубки часнику, використовуваних при посадці і загальної норми посіву. Занадто дрібні екземпляри однозубки і загущені посадки не зможуть забезпечити отримання великих цибулин.
Примітний той факт, що при однаковій масі головки однозубки і зубчики часнику, більша цибулина вийде все ж з однозубки.
Грунт для посадки часнику повинна бути пухкої, з великим вмістом органіки. Для цих цілей ідеально підійде перегній, компост або перепрілий гній, використовувані з розрахунку 10 л на 3 м2 ділянки. Головна умова — не вносити в грунт свіжий гній, який згубно впливає на насіннєвий матеріал і може повністю погубити посадки часнику. З огляду на світлолюбна культура, грядку краще розбивати в добре освітленому, що не притінку.
Попередниками для посадки часнику можуть бути будь-які рано визріває культури: огірки, зелень, моркву. Не варто садити часник на ділянці, де до цього росли його «родичі» (цибуля, часник), щоб уникнути зараження типовими для них хворобами або шкідниками.
Висаджувати однозубки на грядку слід приблизно за такою ж схемою, що і звичайні зубці часнику. Відстань між екземплярами залишають близько 15 см, в міжряддя — не менше 20 см. Глибина загортання цибулини становить 6-7 см.
Різні фракції (відсортовані за розміром) часнику краще висаджувати окремо, кожну в свої рядки.
Деякі городники практикують при посадці севка робити на грядці мікродренаж, який передбачає захист цибулин від загнивання. Для цього в лунку або в борозенки безпосередньо перед посадкою цибулин насипають тонкий шар піску.

У процесі росту часнику серед листя можуть з’являтися стрілки, які необхідно видаляти. В іншому випадку, врожайність овочевої культури значно знизиться.

Часник однозубка сприятливо відгукується на періодичні підгодівлі, що забезпечують рослині додаткові поживні елементи.
До основних агротехнічним заходам по догляду за зростаючими головками часнику відноситься: полив, розпушування та прополювання грядок.

Збір врожаю технічного часнику проводиться як зазвичай: спочатку викопують головки з сухою бадиллям, струшують з них зайву землю, потім часник просушують, очищають від коренів і сухого листя і залишають на зберігання і для подальшого використання. Важливо приблизно за 1,5-2 тижні до збирання припинити всі поливи, щоб грунт підсох і було зручно викопувати головки часнику. Зберігається часник в сухому прохолодному місці.

Часник — цінна і корисна овочева культура, яка містить вітамін С, амінокислоти, білки, ефірні масла. Цей овоч незамінний на кухні, при консервації і приготуванні різноманітних страв.
Існує безліч сортів озимого і ярого часнику. Озимий часник висаджують зазвичай восени, під зиму, а ярої, як і більшість інших овочів — навесні. Озимий часник характеризується скоростиглістю, витривалістю, високою врожайністю і має один ряд великих зубчиків. Яровий часник містить кілька рядів більш дрібних зубчиків, краще і довше зберігається і практично не стрілку.
Одним з найбільш популярних вважається озимий середньостиглий сорт часнику з красивою назвою «Софіївський». Цей різновид відрізняється дуже великими визріли головками, що досягають від 100 до 350 г. Даний сорт позитивно зарекомендував себе у багатьох регіонах країни, завдяки гарній морозостійкості, посухостійкості і лежкості. «Софіївський» не втрачає своїх смакових якостей і корисних властивостей навіть після 10-11 місяців після збору. Сорт має характерний для часнику сильним ароматом і яскраво вираженим терпким смаком. Не рекомендується висаджувати цей сорт більше 2-х років на одній грядці, інакше його врожайність буде знижуватися, а смакові якості погіршуватися. Кожні 3-4 роки слід оновлювати сорт «Софіївський» за рахунок вирощування часнику однозубка.

Часник однозубка — способи розмноження часнику

Часник — цінна овочева культура, яку легко виростити на своїй ділянці. Тим часом, важливо знати, що з кожним роком будь-який сорт часнику втрачає свої якості, дрібніє і вироджується. Тому так важливо періодично оновлювати наявний посадковий матеріал, тим самим омолоджуючи і оздоровлюючи цю культуру.

Розмножувати часник можна по-різному, використовуючи при цьому три види посадкового матеріалу:

Зубчики від зрілих головок часнику. При посадці формуються повноцінні головки.

Повітряні дрібні цибулинки (насіння), звані «бульбочками». Після посадки утворюють однозубкових головки часнику.

Севок — часник однозубка. Після посадки формують повноцінні багатозубкова цибулини часнику.

Оновлення генетичного потенціалу часнику, омолодження сорти і збільшення врожайності культури можливо лише в одному випадку — за допомогою посіву повітряних цибулинок, з яких виростає часник однозубка. Саме такий севок (цибулинка 1-й репродукції) допоможе повністю оновити сорт і відновити його цінні якості.

Назва часнику — «однозубкі» свідчить про наявність одного єдиного зубчики.

Зовні цей зубчик часнику має округлу форму і може відрізнятися один від одного тільки своїми розмірами. Звичайні зубчики часнику, як відомо, мають подовженою формою у вигляді «півмісяця».

Центр маси часнику однозубки збігається з центром «насіннєвий горошини». У звичного для нас зубчики часнику, центр маси трохи зміщений до денця.

Виростає однозубка при посадці такого насіннєвого матеріалу, як повітряні бульбочки.

Часник однозубка є посадковим матеріалом для отримання в подальшому повноцінних великих цибулин, що складаються з безлічі зубців.

Часник однозубка використовується для розмноження цінних сортів часнику. Даний посадковий матеріал відмінно зберігається протягом 2-3-х років, не втрачаючи своїх якостей.

 

Здавалося б, навіщо ускладнювати собі завдання і вирощувати цибулю з маленьких бульбочек? Досить посадити звичайні зубчики і — урожай готовий! Виявляється, що не все так просто. По-перше, спосіб отримання головок часнику з дрібного насіння, за допомогою формування однозубка, вважається найбільш продуктивним і врожайним. За один рік з невеликої кількості посадкового матеріалу можна отримати велику кількість кінцевого продукту. По-друге, часник, вирощений з бульбочек, відрізняється підвищеною життєстійкістю і витривалістю, такий посадковий матеріал не буде заражений хворобами і пошкодження шкідниками.

Отже, даний спосіб розмноження часнику має багато переваг і достоїнств:

дозволяє омолодити і оновити наявний сорт часнику;

насіння, що використовуються для посадки часнику, відрізняються гарною зимостійкістю, витривалістю, стійкістю до шкідників (зокрема, нематод) і захворювань; дозволяє згодом отримати значно більші врожаї часнику, в порівнянні з посадкою звичайних зубчиків;

округла форма часнику однозубка зручна для проведення калібрування (сортування) примірників перед посадкою;

севок відмінно вкорінюється і дозволяє отримувати врожаї вже на наступний після посадки рік. головка часнику однозубка не вимагає додаткового разлущіванія;

Весь процес має однорічний або дворічний цикл розвитку, але завжди починається з посіву часниковий бульбочек.

1 спосіб вирощування часнику однозубка: «Дворічний цикл з прибиранням і пересадкою однолітка»

Бульбочки часнику висаджують у відкритий грунт восени, зазвичай на початку жовтня.

Насіння часнику однозубка прекрасно переносять зимівлю і дають дружні сходи навесні.

Влітку, в середині червня, з грядки викопують сформувалися однозубки і залишають їх на зберігання до осені. Восени, під зиму, відсортоване часник однозубку висаджують в грунт для отримання великих головок часнику. Збір врожаю проводять влітку наступного года.Прі такої методології посадки часнику відпадає необхідність зберігання часниковий бульбочек взимку;

до того ж, навесні рослина максимально використовує накопичену в грунті вологу після танення снігу, що дає можливість ефективного зростання і розвитку овочевої культури. І навіть бур’яни не заважають рослині, так як сходи з’являються раніше будь-бур’яну;

прибирання однозубка проходить влітку, в суху спекотну погоду, коли часник повністю визрів;

на осінь все однозубки откалібровивают за розмірами і висаджують на ділянку за схемою, відповідно параметрам: чим дрібніше — тим густішим, чим більше — тим рідше. Дана схема посадки дозволяє раціонально використовувати площу городу або грядки.

Єдиним недоліком даного способу посадки є необхідність додаткової викопування однозубок влітку і їх подальша обробка: відділення від бадилля і коріння, сушка та сортування

2 спосіб вирощування часнику однозубка: «Дворічний цикл без прибирання та пересадки однолітка» Семена часнику висівають в той же період, що і при першому способі посадки, на початку жовтня. Протягом всього сезону за сходами залицяються, але влітку не викопують, а залишають на грядці до повного вилягання бадилля. Збір врожаю цибулин проводять на наступне літо, приблизно через 20-21 місяць після посадки.

переваги цього методу ті ж, що і у першого способу. Крім цього, не потрібно викопувати й пересаджувати однозубку в середині циклу, розвинена коренева система дозволяє сформувати великі цибулини часнику самостійно;

головна умова цього методу посадки — спочатку сіяти насіння часнику разреженно, щоб згодом було місце для розвитку великої часниковою головки.

Недоліком способу можна вважати нераціональне (неекономно) використання посадкової площі і неможливість бракувати або впорядкувати неякісні однозубки.

3 спосіб вирощування часнику однозубка: «Однорічний цикл з прибиранням і пересадкою однолітка» Насіннєвий матеріал часнику висаджують в грунт навесні, в квітні, за умови готовності грунту до агротехнічної обробки. Збирання часнику однозубка здійснюють влітку, в липні місяці, коли повністю висохне і поляже бадилля. Зібраний часник висаджують восени цього ж року, під зиму. при такому способі вирощування насіння часнику зберігають до весни, не вивільняючи зі зрізаних стрілок.

однорічний цикл використовується рідко і більше підходить для регіонів з холодною, суворою зимою, коли великий ризик вимерзання часнику взимку, якщо не використовувати мульчирующий утеплюючий шар;

перевагою цього способу посадки є отримання великої кількості якісного посадкового матеріалу. Крім цього, восени залишається достатньо часу для підготовки ділянки до весняної посадки.

Однозубка чеснока

Однозубка чеснока

З питань придбання якісного посадкового матеріалу сортового озимого часнику і консультацій з питань посадки часнику і вирощування в промислових об’ємах звертайтеся

☎ + 38 (097)-081-73-97
Валентина Григорьевна
✉ zaschita71@ukr.net