+ 38-(097)-081-73-97

продажа чеснока

zaschita71@ukr.net

продажа чеснока

Догляд за часником

вирощування часнику. Підживлення озимого часнику. Догляд за часником. Купити озимий часник посадковий матеріал часнику

 

 

Прополки особливо важливі навесні, поки сходи зовсім молоденькі. Бур’яни в цю пору буйствують, і можуть відняти у часнику необхідні йому світло і харчування. Потім зазвичай вистачає періодичного розпушування — одночасно і трава видаляється. На розпушування часник дуже чуйний, ущільненого ґрунту не любить. А ось полив — справа тонка. Якщо вологи не вистачає, листя завчасно почнуть жовтіти і сохнути. Але надлишок вологи провокує гнилі, а смак зубків погіршується: вони стають водянистими. І зберігається потім такий часник гірше. Починаємо поливи, коли з грунту піде весняна волога, а завершуємо — за місяць до збирання врожаю. В інший час — по погоді і за потребами. Розрізняють два підвиди часнику — стрелкующийся і нестрелкующійся.Стрелкующіеся тільки озимі сорти часнику, а нестрелкующіхся сорти часнику бувають озимі та ярі (ярі). Ми вирощуємо сорт часнику «Софіївський» і сорт часнику «Промінь». Як товарну продукцію використовують підземну головку часнику (цибулини) і молоду зелень. Стрілки сорти часнику розмножуються зубками, однозубкі і повітряними насінням, а нестрелкующіхся сорти часнику разножаются — тільки зубками. В даний час в Україні вирощуються різноманітні сорти часнику. При розмноженні часнику зубками урожай товарного часнику формується в продовженні одного року, а при розмноженні повітряними насінням в перший рік виходить однозубкових цибулини (однозубки), а на наступний рік великі головки часнику, поділені на зубкі.Чеснок широко використовують в свіжому і маринованому вигляді в м’ясоконсервної промисловості. У кулінарії часник є незамінним під час квашення і маринування овочів, виготовлення ковбас, грибних і рибних страв. Молоде листя використовують для приготування салатів, супів і інших страв. Додавання часнику до овочевих м’ясних і рибних продуктів збільшує їх термін зберігання. Часник широко використовується в медицині і господарстві. Часник — однорічна, трав’яниста і морозостійка культура. Розмножується часник вегетативно. Листя часнику лінійної форми. На рослині їх утворюється від 6 (шести) до 12 (дванадцяти) довжиною 40-50 см і більше темно-зеленою або жовто-зеленого забарвлення з восковим нальотом або без нього. Цибулина часнику складається від 2 (двох) до 30 (тридцяти) зубчиків. (В стрілкових сортів часнику їх менше ніж у нестрелкующіхся). Зубки в стрілкових сортах часнику більший і розташовані в одне коло і мають спеціальну покриває луску. У нестрелкующіхся формах часнику зубки распоположени в кілька неправильних кіл і мають загальну покривні луску. Цветононосная стрілка стрілкових форм часнику висотою від 60 до 180 см і більше. У багатьох сортів часнику на початку росту вона скручена в спіраль пізніше вирівнюється і стає вертикальної. Стрілки часнику з часом дерев’яніють. Кожна стрілка закінчується суцвіттям-простим парасолькою, покритим щільним ковпачком, з характерно витягнутим носиком завдовжки 20-25 см. На парасольці утворюються дрібні (різної величини) повітряні цибулини кулеподібної або елипсовидною форми. У парасольці залежно від сорту часнику утворюється від 2 до 500 і більше повітряних цибулин часнику масою 0,1-3,0 грам, укритих суцільними лусочками. У кожному суцвітті будь-якого сорту часнику утворюються не однакові за розміром масою і розвитком повітряні цибулини. Поруч з великими і добре розвиненими насінням часнику є слаборозвинені і пригноблені повітряні цибулини негідні для посадки. Ми пропонуємо Вам в ручну зібрані, відібрані і відкалібровані насіння часнику (воздушки) останньої стадії визрівання. Можна шукати воздушку часнику де завгодно, АЛЕ купують насіння часнику ТІЛЬКИ у нас. Повітряні насіння часнику мають тривалий період спокою і після висіву восени проростають ранньою весною. В результаті посіву повітряних насіння часнику або восени або ранньою весною виростає невелика однозубкова цибулина (однозубка) масою від 1 до 4 грама, яка є елітним посадковим репродуктивним посадковим матеріалом озимого часнику. Обов’язковою прийомом, який підвищує врожайність і товарні характеристики на 25-60% (на товарних посадках), є видалення стрілок у озимих стрілки сортів часнику. Приступають до видалення квітконосів при масовому їх появі. Операцію цю проводять вручну, на невеликих ділянках, або спеціальними косарками, не пошкоджуючи при цьому верхні лістья.Висаженние в грунт до зими зубчики часнику або однозубка часнику формують рослини з 5-8 листям і велику кореневу систему і в такому стані рослини зимують. Коренева система взимку не гине. Після перезимівлі рослини часнику швидко підростають нормально розвиваються і формують велику цибулину часнику від 30 до 50 грам і більше з поділом на зубки. Готельні рослини, що відстають у рості і розвитку, формують однозубку, яка не має нічого спільного з однозубкі першої репродукції, яку ми пропонуємо Вам. Коренева система рослин часнику складається з 30-60 і більше струновідних корінців. Деякі з них проникають в грунт на глибину 100-120 см. Коренева система часнику починає проростати при температурі 11-3 ° С. Найкращою температурою для росту часнику і формування врожаю товарного часнику вважається температура повітря від 16 до 20 ° С. Добре вкорінені рослини часнику сорт «Cофиевская» і сорт «Промінь», висаджені восени під зиму витримують температуру до мінус 25-35 ° С. Оптимальна температура для росту рослин 18-22 ° С, а для визрівання 25-30 ° С. При більш низьких температурах затягується процес дозрівання цибулин часнока. В кінці вегетації рослини корінь часнику відмирає. Слід звернути увагу, що молоді корінці часнику восени (перед замерзанням ґрунту) мають здатність скорочуватися і затягувати зубки або однозубку часнику на 2-3 см в грунт, що є захисною функцією проти вимерзанія. Признаком настання технічної стиглості товарного часнику є пожовтіння і відмирання листя і расстресківанію ковпачків суцвіть в стрілкових сортів чеснока.Чеснок досить вимогливий до вологості грунту тому його слід розміщувати на досить вологих ґрунтах. Особливо підвищену потребу у волозі часник проявляє в період інтенсивного формування цибулин і зростання кореневої системи. При нестачі вологи в цей період листя, починаючи з верхніх кінчиків, жовтіють і поетапно відмирають, в результаті чого знижується врожайність часниковою продукції. У період дозрівання, бажано, що б вологість грунту була знижена. Це сприяє утворенню щільних головок часнику і кращому визріванню зубків часнику. У разі підвищеної вологості в цей період швидко руйнуються покривная луска і зубки часнику оголюються. Це призводить до расстресківанію головок часнику на зубки під час збору врожаю і значної втрати врожаю, і погіршенням товарного якості продукціі.Чеснок — культура довгого світлового дня, довжина якого визначає терміни формування і визрівання цибулин часнику. Під впливом короткого світлового дня спостерігається інтенсивне зростання листя і слабке формування головок часнику. При інтенсивному світловому дні часник більш скоростиглий, але менш урожайУход за часником в південних районах передбачає проведення 4-7 поливів протягом усієї вегетації, у міру підсихання грунту до рівня нижче 70% НВ. При можливості проведення поливів в центральних і східних районах обробітку часнику його обов’язково поливають, коли виникають грунтові та повітряні посухи. В середньому поливна норма при зрошенні посадок часнику в першій половині вегетації становить 250-300 м3 / га, у другій — 350-450 м3 / га

Як завжди, все починається з посадкового матеріалу. Якщо з ним щось не так, на урожай можна не розраховувати. Тому вирощувати часник краще в дворічній культурі: в перший рік з повітряних бульбочек виходять однозубки, а на другий рік вони вже дають сильні і здорові головки часнику з великими зубками.

Якщо грунт  досить родючий, заздалегідь всім необхідним заправлена, можна обійтися без підгодівлі. При підвищеній кислотності грунту корисно підсипати на грядку золу; якщо помітили, що поверхня землі «зеленіє», закисає, зробити це потрібно обов’язково.  Догляд за часником передбачає внесення добрив.

Добриво часнику мінеральними і органічними добривами

Оптимальні норми мінеральних добрив, які дозволяють отримувати високі врожаї часнику, складають N90.100P100K100.1l0. В умовах конкретного господарства з відповідними грунтовими умовами, норма внесення елементів живлення розраховується, виходячи зі змісту і коефіцієнтів споживання поживних речовин із ґрунту, дози внесення органіки і з урахуванням інших індивідуальних моментів. Фосфорно-калійні добрива вносяться під основний обробіток грунту. Для запобігання втрат азоту, азотні добрива вносять у підживлення навесні, коли грунт «доспеет» і з’являться паростки часнику.  Позитивно відгукується часник на внесення мікродобрив, які використовують при підготовці посадкового матеріалу, опудрівая зубки сумішшю мікродобрив, або замачівая в розчині мікроелементів і фунгіцидів — протруйників.  При цьому спостерігається поліпшення перезимівлі, рослини стають більш стійкими до хвороб, шкідників і несприятливих факторів, що в кінцевому позитивно позначається на врожайності і якості продукції.

Посіви часнику розміщують від чистих від бур’янів грунтах. У зв’язку з тим що сорти озимого часнику висівають (висаджують) восени, а ярого часнику — навесні, підготовка грунту дещо відрізняється.

Підготовка грунту для посадки часнику по суті головний прийом догляду за чесноком

Таким чином, під озимий часник краще вибирати ті попередні культури, які рано звільняють площу: капуста рання, огірок, бобові. Відразу після збору врожаю площа дискують і орают. Добре попередньо внести 30-40 т / га перегною.  Ні в якому разі не вносити гній перед посадкою.  Це призведе до засмічення грунту бур’яном. До осені грунт підтримують у чистому від бур’янів стані, періодично його культивують не менше трьох разів. Перед посадкою часник грунт культивують на глибину 6-8 см.Для посадки затятих сортів часнику використовують ті самі попередники що і під озимі сорти і крім того такі попередники як озимі та ярі зернові томат кукурудза на силос капусту.  Після збору врожаю попередніх культур проводять дискування і зяблевую оранка і грунту і 3 разову культивацію грунту. Останню культивацію проводять перед замерзанням ґрунту з метою збагачення вологою в осінньо-зимовий період. Ранньою весною як тільки можна вийти в поле (город) проводять боронування верхнього шару грунту з метою закрити вологу. Через 1-2 дня грунт культивують на глибину 6-8 см для поліпшення посадки часнику.  Часник прекрасно реагує на раневесеннюю підгодівлю розчином перегною в воді 1: 7 (4-5 т / га) з додаванням фосфорно-калійних добрив.  Звертаємо увагу що підвищені норми фосфорно-калійних добрив сприяють підвищенню зимостійкості рослин і накопичення в них сухої речовини цукру білків а підвищені дози азотних добрив на оборот затримують визрівання і погіршують збереження часниковою продукціі. Безпосередньо після збирання попередника проводять лущення поля на глибину 6-8 см дисковими знаряддями. При засміченні поля багаторічними кореневищними бур’янами подальшою операцією буде дискування, його проводять через 12-14 днів в перпендикулярному напрямку до першої обробці, на глибину 10-12 см. При появі масових сходів бур’янів проводять оранку з боронуванням на глибину 25-27 см, не пізніше 58-30 днів до посадки часнику.  Під оранку вносять фосфорно-калійні добрива і перегній, якщо планується. При появі бур’янів і випаданні інтенсивних дощів проводять 1-2 культивації або боронування. Передпосадкової культивацію проводять в день посадки часнику під кутом 90 ° до оранки. Обов’язковою прийомом, який підвищує врожайність і товарні характеристики на 25-60% (на товарних посадках), є видалення стрілок у озимих стрілки сортів часнику. Приступають до видалення квітконосів при масовому їх появі. Операцію цю проводять вручну, на невеликих ділянках, або спеціальними косарками, не пошкоджуючи при цьому верхні лістья.

Підготовка посівного матеріалу часнику

Для знищення збудників хвороб перед посадкою зубки часнику (невідомо якої репродукції) протруюють фунгіцидами: 3% -й розчин бенлатом, експозиція 3-4 хв., 3% -й розчин фундазола, експозиція — 1-2 хв. При протравливании в робочий розчин додають препарат, що містить мікроелементи (Рексолін, Реаком, Акварин мікс і інші).  Для знищення в насіннєвому часнику нематод проводять газацію сірчистим газом (100 г сірки на 1 м3 обсягу) в герметичних ємностях. Весь наш часник першої репродукції і додаткової обробки не потребує

Догляд  за часником:

Посадка часнику і терміни посадки часнику в почвуВ кожному регіоні існують оптимальні терміни посадки. Так, в південних і західних районах України його висаджують в третій декаді жовтня, північних і східних — у другій декаді вересня, центральних — третій декаді вересня — початку жовтня.  Доведено що озимі сорти часнику в центральних і західних регіонах . У зиму часник повинен входити в добре укорененном стані з проростками 0,5-1,5 см. Терміни посадки збігаються з моментом, коли температура грунту опускається до 10-12 ° С. Ярові форми восени висаджуються в такі ж терміни, що і озимі, а навесні — з моменту початку польових робіт. Озима посадка ярого часнику забезпечує зростання врожайності на 30-40%, але при цьому погіршується його лежкість в процесі храненія.Воздушние цибулини часнику висівають восени, одночасно з посадкою зубків, або ж рано навесні. Існує безпересадочна технологія отримання товарного часнику з повітряних луковіц. Часник відноситься до культур, які займають незначне місце і мають невелику площу харчування. Тому для отримання високого врожаю якісної продукції необхідно скрупульозно підходити до вибору способу і схеми посадки. Найбільш оптимальним розміщенням рослин часнику є та, яка формує площа живлення однієї рослини в межах 0,0-25-0,05 м2, квадратної або прямокутної форми. Вище перераховані параметри досяжні при посадці широкорядним способом (45, 60 см), при цьому відстань між рослинами в ряду коливається від 4-5 см при посадці зубками і однозубкі масою 2-4 г, 6-8 см — більшими зубками масою 4 6 грамів.  Також можна проводити посадку стрічковим способом — дворядним за схемою 20 + 50 см, трирядним — 40 + 40 + 60 см. На перезволожених грунтах, практикують вирощування часнику на грядках шириною 1,4-1,5 м. При вирощуванні цим способом зубки висаджують стрічковим п’яти-шестирядним способом, відстань між рядами 20 см, а в ряду -10-12 см. Повітряні цибулини висівають широкорядним (45 см) або трирядним стрічковим способом, за схемою 40 + 40 + 60 см, ширина висіваються смуг при цьому 12-16 см. норма висіву на 1 погонний метр ряду становить 50-60 схожих цибулин, вагова норма — від 50 д 100 кг / га в залежності від розміру повітряних цибулин і схеми посадкі. Важливим елементом вирощування часнику є глибина посадки.  Вона в прямій мірою залежить від механічного складу грунту, величини зубків і однозубок, наявності вологи в грунті. На легких ґрунтах великі зубки висаджуються на глибину до 8-9 см, рахуючи від донця, на суглинних грунтах глибина посадки відповідає 6-7 см. Посадку дрібних зубків проводять на 1-2 см дрібніше. Вищезазначена глибина посадки дозволяє розмістити посадковий матеріал у вологому грунті, запобігти випирання зубків. 

Повітряні ж цибулини висівають на глибину 4-5 см.  Поряд з підготовкою посадкового матеріалу посадка є так само досить трудомістким процесом. При невеликих обсягах роботи посадка проводиться вручну. У промислових умовах для зменшення затрат ручної праці і часу проведення посадку часнику проводять переобладнаними картофелесажалками СН-4, цибульними сівалками СЛС-8, СЛС-8А з пристосуваннями для посіву часнику і іншими підручними механізмами. Для механізації процесу висіву повітряних цибулин використовують овочеві сівалки СО-4,2 і др. Першочерговими заходами є весняне боронування легкими боронами поперек рядів.

Ця операція дозволить знищити сходи бур’янів, збільшити доступ повітря до коріння, зруйнувати грунтові капіляри, через які відбувається непродуктивна втратата запасів вологи

+ 38-(097)-081-73-97

продажа чеснока

zaschita71@ukr.net

продажа чеснока

По вопросам приобретения качественного посадочного материала сортового озимого чеснока и консультаций по вопросам посадки чеснока и выращивания в промышленных обьёмах обращайтесь

☎ + 38 (097)-081-73-97
Валентина Григорьевна
✉ zaschita71@ukr.net